Τα οφέλη της functional training – λειτουργικής προπόνησης

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί χώροι εναλλακτικής γυμναστικής οι οποίοι ειδικεύονται στο functional training, δηλαδή προπονήσεις κυκλικές που συνδυάζουν και ενσωματώνουν σε ένα προπονητικό session διαφορετικά είδη γυμναστικής, όπως π.χ. ενόργανη, άρση βαρών, καλισθενική, powerlifting, στίβου και συμβατικές γυμναστηριακές ασκήσεις.

Τα προηγούμενα έτη, ο συνδυασμός αυτός θεωρούταν από τους “ειδικούς του Fitness” αντισυμβατικός αλλά το functional training κατάφερε να “παντρέψει” αρμονικά μεταξύ τους τα παραπάνω φέρνοντας θεαματικά αποτελέσματα.

Σε ένα προπονητικό session λοιπόν ένας ασκούμενος μπορεί να κληθεί να εκτελέσει μία ομάδα ασκήσεων όπως π.χ. έλξεις, ποδήλατο σε πολύ υψηλή ένταση, βαριές άρσεις θανάτου, άλματα σε κουτιά, push-ups κλπ.

Σε έναν αρχάριο ασκούμενο μπορεί όλα τα παραπάνω να προκαλέσουν φόβο και διστακτικότητα. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί όμως, διότι το functional training απευθύνεται σε όλους και μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες ενός αρχάριου (ο οποίος θα εκτελέσει τις ανωτέρω ασκήσεις με προοδευτική δυσκολία) αλλά και σε έναν πολύπειρο αθλητή που αναζητεί νέες προκλήσεις. Ουσιαστικά, η προπόνηση προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε επίπεδο φυσικής κατάστασης και ηλικίας με μόνη προϋπόθεση την επιθυμία και διάθεση σας.

Όλες οι προπονητικές συνεδρίες στις οποίες θα παρευρεθεί ο ασκούμενος θα είναι διαφορετικές μεταξύ τους διότι το πρόγραμμα προπόνησης αλλάζει κάθε μέρα. Η προπονητική ομάδα (instructors) καθημερινά δημιουργεί νέες προκλήσεις με εστίαση σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες αλλά και σε προπονητικά είδη.

Έτσι για παράδειγμα την πρώτη μέρα τις εβδομάδας το πρόγραμμα προπόνησης μπορεί να ενσωματώνει ασκήσεις δύναμης και ενόργανης και την επόμενη ασκήσεις στίβου και άρσης βαρών. Κάθε μέρα είναι μια νέα μέρα, μία νέα πρόκληση. Έτσι δεν επαναπαύεστε και υπάρχει αμείωτο ενδιαφέρον για την γυμναστική.

Περισσότερα οφέλη του functional training

Συναντάτε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα στο στυλ γυμναστικής

Το γυμναστήριο είναι ένα κοινωνικό περιβάλλον. Οι ασκούμενοι συζητούν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Επίσης συμμετέχουν σε κοινές κοινωνικές δραστηριότητες εκτός γυμναστηρίου που προγραμματίζονται από το προσωπικό. Ουσιαστικά υπάρχει μια “μίνι αθλητική κοινότητα”.

Αύξηση καρδιαγγειακής αντοχής

Ενώ ο ασκούμενος μπορεί να αυξήσει την αντοχή του κάνοντας χαμηλής έντασης αερόβια άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, έρευνες δείχνουν ότι το fucntional training είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος αύξησης της αντοχής και βελτίωσης της αερόβιας φυσικής κατάστασης.

Σύντομες προπονήσεις

Οι καθημερινές υποχρεώσεις και ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να περιορίζουν αρκετά τον χρόνο που κάποιος θα ήθελε να διαθέσει στην καθημερινή γυμναστική του και ως εκ τούτου να μην ασκείται όπως και όσο επιθυμεί. Στο functional training οι προπονήσεις είναι σύντομες και αρκετά αποτελεσματικές. Ο ασκούμενος μπορεί να περνάει λιγότερο χρόνο από όσο θα ξόδευε σε ένα συμβατικό γυμναστήριο με βάρη και να έχει τα ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα.

Διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον και δημιουργεί ένα αίσθημα προσμονής για τον ασκούμενο και την επερχόμενη προπόνησή του.

Τα καθημερινά εναλλασσόμενα προγράμματα προπόνησης με την μεγάλη ποικιλία συνδυασμού ασκήσεων δεν αφήνουν τον ασκούμενο και το σώμα του να υποπέσουν σε ρουτίνα. Όπως προαναφέρθηκε, κάθε μέρα είναι διαφορετική και ο ασκούμενος έχει μία μόνιμη περιέργεια – ανυπομονησία για το πρόγραμμα γυμναστικής που τον περιμένει όταν θα φτάσει στο χώρο του γυμναστηρίου.

Βελτίωση μυϊκής αντοχής και δημιουργία φυσικής και ψυχικής ανάτασης

Με τη συχνή και συνεπή συμμετοχή στα προπονητικά session καταφέρνουμε να δυναμώσουμε το σώμα του, να εκτελεί απαιτητικές ασκήσεις που δεν θα μπορούσε πριν και να βελτιώνεται στις ασκήσεις που ήδη ήταν εντός των ικανοτήτων του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα συναίσθημα εκπλήρωσης στόχων, να αυξηθεί η αυτοπεποίθησή του και να δει την φυσική του ικανότητα και την εξωτερική του εμφάνιση να αλλάζει συνεχώς.

Διασκέδαση – ψυχαγωγία

Η συνεχής και καθημερινά εναλλασσόμενη λειτουργική προπόνηση είναι ιδιαίτερα διασκεδαστική. Θα έρθει η στιγμή που ο “ενήλικας” ασκούμενος θα σκαρφαλώσει στο σχοινί, θα πετάξει μπάλες, θα κάνει πηδήματα στο σχοινάκι όπως έκανε όταν ήταν μικρό παιδί (σε πολλές περιπτώσεις ασκούμενων έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ήταν παιδιά), θα θυμηθεί πως είναι να γυμνάζεται και να “διασκεδάζει” και θα ξεχάσει το να γυμνάζεται γιατί “πρέπει”. Αυτός κυρίως είναι και ο λόγος που αυτή η προπόνηση γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στις μέρες μας.